face it

2012
credits I concept & ontwerp
locatie I Heerlen -  cultureel centrum Schunck

'FACE it - a live facebook organism' is een ontwerpvoorstel in relatie tot de voorstelling 'Charlie' van Joost Vrouenraets en ging opzoek naar de held in onszelf en hoe je de fysieke en mentale grenzen van een dansvoorstelling publiek kan maken. 

Facebook is een fenomeen waarbij mensen hun identiteit en 'de held in zichzelf' proberen zichtbaar te maken. Via facebook proberen we onszelf te reconstrueren en te deconstrueren, het is een zoeken naar onszelf en te onderscheiden van de ander, maar tegelijkertijd ook op zoek te gaan naar de kracht van de groep.
Wat gebeurt er als 50 facebookgebruikers achter hun laptop live aanwezig zijn in een gebouw en hun facebookpagina rechtstreeks wordt geprojecteerd op de gevel.
Face betekent letterlijk gezicht en is een van de belangrijkste lichaamsdelen waaraan men elkaar als individu kan herkennen. Face kan ook gekoppeld worden aan façade, wat dan weer het gezicht is van een gebouw. In face-it komen identiteit van mens en architectuur samen.

Face-it vertrekt van de menselijke ziel die op zoek is naar zijn indentiteit en deze via nieuwe technieken zichtbaar probeert te maken. Door facebook te koppelen aan architectuur in de publieke ruimte ontstaat een levend lichaam/organisme.
Hoe ver kan men gaan in het etaleren van zijn identiteit?